Iedere houtsoort heeft zijn eigen kenmerken. De ene is geschikt voor buiten en de andere weer niet. Naast dat er veel verschillende houtsoorten zijn, zijn er ook veel verschillende soorten houtolie. Maar wat is houtolie? Hoe werkt houtolie? Welke soorten houtolie zijn er? Waarin verschilt houtolie ten opzichte van lak?
Wat is houtolie?
Houtolie is een middel dat hout beschermt tegen vocht, vuil en slijtage. Hout is een natuurlijk product, waardoor het heel bewerkelijk is. Hout kan bijvoorbeeld uitzetten en krimpen door vochtige omstandigheden en wisselende temperaturen. Daarnaast verkleurt hout ook door de jaren heen (dit wordt ook wel vergrijzing genoemd). Niet elke houtsoort reageert gelijk op deze omstandigheden. Sommige houtsoorten kunnen namelijk beter tegen weersomstandigheden dan andere. Op lange termijn kun je het verschil wel zien tussen onbehandeld hout en behandeld hout.
Hoe werkt houtolie?
Houtolie werkt anders dan een lak of waslaag. Houtolie wordt namelijk door de poriën van het hout opgenomen. De olie komt dus niet bovenop het hout te liggen, zoals veel mensen misschien denken. Doordat de houtolie wordt opgenomen, is het hout van binnenuit beschermd. Hierdoor wordt de natuurlijke uitstraling van houtolie behouden. Voor met houtolie behandelde houtsoorten is het wel belangrijk dat je ze blijft behandelen met olie. Vaak wordt dit jaarlijks gedaan met onderhoudsolie. Dit kan verschillen per product.
Houtolie aanbrengen
Is het aanbrengen van houtolie lastig is? Tegenwoordig niet meer. Er zijn namelijk natuurlijke oplosmiddelvrije oliën op de markt, waardoor je je aanzetten en overlappingen niet meer terug ziet in het eindresultaat. Een voorbeeld van zo’n olie is Royl 1K. Hieronder leggen we in vier stappen uit hoe je houtolie moet aanbrengen.
Stap 1: schoonmaken
Voordat je begint met houtolie is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de ondergrond goed schoon is. Zoals net al vermeld is, wordt de houtolie opgenomen door het hout. Dit wil niet als het oppervlak vuil is. Om er zeker van te zijn dat het oppervlak goed schoon is raden we je aan om een van onze reinigers te gebruiken. Deze reinigers zorgen er namelijk voor dat het oppervlak vrij is van vuil, vlekken en oude olielagen. In sommige gevallen dient het oppervlak eerst geschuurd te worden.
Bekijk hier onze reinigersStap 2: het aanbrengen van houtolie
Voordat je begint met het aanbrengen van houtolie is het handig om de houtolie eerst uit te proberen op een proefstukje. Zo kun je kijken of het eindresultaat voldoet aan je verwachtingen. Als dit zo is, kun je beginnen met het aanbrengen van de houtolie. Over het algemeen ziet het proces er hetzelfde uit, maar het is mogelijk dat er uitzonderingen zijn. Lees daarom altijd eerst de beschrijving van het product. Houtolie kun je op verschillende manieren aanbrengen. Je kunt het namelijk met een machine doen, maar je kunt houtolie ook aanbrengen met een kwast, roller of doek. Laat de houtolie even op het hout liggen, zodat het de tijd heeft om in het hout te kunnen trekken.
Bekijk hier onze verwerkingsproductenStap 3: de afwerking
Als de houtolie enige tijd heeft gehad om in het hout te trekken, dan dien je de olie met doeken uit te wrijven. Zie je nog lichtere plekken? Werk deze dan bij met wat extra houtolie. Het is niet verstandig om direct na het uitwrijven van het oppervlak, het oppervlak volop in gebruik te nemen. Je kunt beter een tijdje wachten totdat het oppervlak volledig droog is. De tijd die daarvoor nodig is verschilt per product.
Let op! De gebruikte doeken dien je altijd uitgevouwen op te laten drogen. Je kunt ze ook onderdompelen in een emmer water. Drogende oliën kunnen namelijk door warmteontwikkeling uit zich zelf ontbranden. Laat deze doeken daarom nooit zomaar ergens liggen.
Stap 4: Onderhoud
Om een met houtolie afgewerkt oppervlak mooi te houden is het belangrijk dat je deze goed verzorgt. Dit doe je door het met houtolie afgewerkt oppervlak regelmatig schoon te maken met de daarvoor bedoelde producten. Doe dit niet zomaar met azijn of schoonmaakmiddelen. Als je dit wel doet loop je namelijk het risico dat het oppervlak kan verkleuren. Daarnaast is het van belang dat je het oppervlak jaarlijks onderhoudt met onderhoudsolie. Hiermee zorg je ervoor dat het oppervlak weer beschermd is tegen vocht, vuil, vlekken en slijtage.
Houtolie of lak?
Houten oppervlaktes kun je op veel verschillende manieren beschermen. De twee meest bekende manieren zijn toch wel het oliën of lakken. Maar wat is het verschil tussen deze twee?
Houtolie
Zoals al eerder is vermeld komt de olie niet op het hout te liggen, maar trekt het er juist in. Hierdoor is het oppervlak van binnen uit beschermt tegen vuil, vocht, vlekken en slijtage. Daarnaast wordt de natuurlijke uitstraling van het hout behouden. Ook kun je het oppervlak een hele nieuwe look geven. Dit komt doordat de meeste oliën te vermengen zijn met verschillende soorten kleurpigmenten. Ook zijn er oliën die al een bepaalde kleur hebben.
Beschermt van binnenuit
Plekken zijn makkelijk bij te werken
Natuurlijke uitstraling
Veel verschillende kleuren
Onderhoudsintensief
Minder bestand tegen vloeistoffen
Lakken
In tegenstelling tot houtolie, komt een laklaag op het oppervlak te liggen. Hierdoor is een gelakt oppervlak beter bestand tegen vloeibaarheden dan een oppervlak afgewerkt met houtolie. Een gelakt oppervlak vraagt minder onderhoud dan een met houtolie afgewerkt oppervlak. Daarentegen is het wel lastiger om de lak aan te brengen. Bij de meeste gelakte oppervlakten krijgt het oppervlak een glanzende uitstraling. Tegenwoordig zijn er ook al laksoorten ontwikkeld die nagenoeg onzichtbaar zijn en dus geen glanzende uitstraling creëren, zoals de Skylt Original.
Skylt Original
Goed bestand tegen vloeistoffen
Nagenoeg onderhoudsvrij
Levensduur van 10 tot 15 jaar
Niet plaatselijk bij te werken
Lak is transparant en niet in kleuren te verkrijgen (er zijn wel overlakbare oliën)
Soorten houtolie
Er zijn niet alleen maar verschillende soorten hout, maar ook verschillende soorten olie. Denk maar aan houtolie die speciaal is gemaakt voor buiten gebruik of olie speciaal voor vloeren.
Vloerolie
Met vloerolie afgewerkte vloeren zijn tegenwoordig zeer populair. Dit komt doordat de natuurlijke uitstraling van de vloer wordt behouden. Daarnaast zijn er vele verschillende soorten vloerolie op de markt. Hierdoor heb je een ruime keuze in verschillende kleuren. Dankzij de ruime keuze aan kleuren is het mogelijk om je vloer een andere look te geven. Bijvoorbeeld wat lichter of juist wat donkerder. Bij een met vloerolie afgewerkte vloer is het belangrijk dat je deze regelmatig schoonmaakt en periodiek een onderhoudsbeurt doet. Dit betekent dat je eens in de zoveel tijd de vloer moet behandelen met onderhoudsolie. Wil je meer weten over de voor- en nadelen van vloer olie? Bekijk dan onze blog over vloerolie.
Lees onze blog over vloerolieBij ons hebben we alleen houtolie van topkwaliteit. Hierdoor kunnen we je garanderen van de beste houtolie.
Onze merken:
Woca
Rubio Monocoat
Floorservice
Pallmann
Royl
Lobasol
Buitenolie
Naast houtolie voor binnen gebruik is er natuurlijk ook houtolie voor buiten gebruik. Buitenolie wordt op een speciale manier geproduceerd. Dit komt doordat Buitenolie andere bescherming dient te bieden dan vloerolie. Hout wat buiten wordt gebruikt heeft namelijk te maken met hele andere omstandigheden, denk bijvoorbeeld aan wind, zon en natuurlijk regen. Met deze houtolie zorg je ervoor dat houten constructies, zoals een tuinhuis, gevelbekleding, terras of vlonder, snel droogt en tegen schimmels, mos, UV-straling en slijtage beschermd is. Ook buitenolie is in veel verschillende kleuren te verkrijgen.
Bij ons hebben we alleen houtolie van topkwaliteit. Hierdoor kunnen we je garanderen van de beste houtolie. Onze merken:
Woca
Rubio Monocoat