Iedere houtsoort heeft zijn eigen kenmerken. De ene is geschikt voor buiten en de andere weer niet. Naast dat er veel verschillende houtsoorten zijn, zijn er ook veel verschillende soorten houtolie. Maar wat is houtolie? Hoe werkt houtolie? Welke soorten houtolie zijn er? Waarin verschilt houtolie ten opzichte van lak?

Wat is houtolie?

Houtolie is een middel dat hout beschermt tegen vocht, vuil en slijtage. Hout is een natuurlijk product, waardoor het heel bewerkelijk is. Hout kan bijvoorbeeld uitzetten en krimpen door vochtige omstandigheden en wisselende temperaturen. Daarnaast verkleurt hout ook door de jaren heen (dit wordt ook wel vergrijzing genoemd). Niet elke houtsoort reageert gelijk op deze omstandigheden. Sommige houtsoorten kunnen namelijk beter tegen weersomstandigheden dan andere. Op lange termijn kun je het verschil wel zien tussen onbehandeld hout en behandeld hout.

Hoe werkt houtolie?

Houtolie werkt anders dan een lak of waslaag. Houtolie wordt namelijk door de poriën van het hout opgenomen. De olie komt dus niet bovenop het hout te liggen, zoals veel mensen misschien denken. Doordat de houtolie wordt opgenomen, is het hout van binnenuit beschermd. Hierdoor wordt de natuurlijke uitstraling van houtolie behouden. Voor met houtolie behandelde houtsoorten is het wel belangrijk dat je ze blijft behandelen met olie. Vaak wordt dit jaarlijks gedaan met onderhoudsolie. Dit kan verschillen per product.

Houtolie aanbrengen

Is het aanbrengen van houtolie lastig is? Tegenwoordig niet meer. Er zijn namelijk natuurlijke oplosmiddelvrije oliën op de markt, waardoor je je aanzetten en overlappingen niet meer terug ziet in het eindresultaat. Een voorbeeld van zo’n olie is Royl 1K. Hieronder leggen we in vier stappen uit hoe je houtolie moet aanbrengen.

Let op! De gebruikte doeken dien je altijd uitgevouwen op te laten drogen. Je kunt ze ook onderdompelen in een emmer water. Drogende oliën kunnen namelijk door warmteontwikkeling uit zich zelf ontbranden. Laat deze doeken daarom nooit zomaar ergens liggen.

Houtolie of lak?

Houten oppervlaktes kun je op veel verschillende manieren beschermen. De twee meest bekende manieren zijn toch wel het oliën of lakken. Maar wat is het verschil tussen deze twee?

Houtolie

Zoals al eerder is vermeld komt de olie niet op het hout te liggen, maar trekt het er juist in. Hierdoor is het oppervlak van binnen uit beschermt tegen vuil, vocht, vlekken en slijtage. Daarnaast wordt de natuurlijke uitstraling van het hout behouden. Ook kun je het oppervlak een hele nieuwe look geven. Dit komt doordat de meeste oliën te vermengen zijn met verschillende soorten kleurpigmenten. Ook zijn er oliën die al een bepaalde kleur hebben.

Lakken

In tegenstelling tot houtolie, komt een laklaag op het oppervlak te liggen. Hierdoor is een gelakt oppervlak beter bestand tegen vloeibaarheden dan een oppervlak afgewerkt met houtolie. Een gelakt oppervlak vraagt minder onderhoud dan een met houtolie afgewerkt oppervlak. Daarentegen is het wel lastiger om de lak aan te brengen. Bij de meeste gelakte oppervlakten krijgt het oppervlak een glanzende uitstraling. Tegenwoordig zijn er ook al laksoorten ontwikkeld die nagenoeg onzichtbaar zijn en dus geen glanzende uitstraling creëren, zoals de Skylt Original.

Vanaf:  27,50

Skylt Original

Ga naar al onze lak producten

Soorten houtolie

Er zijn niet alleen maar verschillende soorten hout, maar ook verschillende soorten olie. Denk maar aan houtolie die speciaal is gemaakt voor buiten gebruik of olie speciaal voor vloeren.

Vloerolie

Met vloerolie afgewerkte vloeren zijn tegenwoordig zeer populair. Dit komt doordat de natuurlijke uitstraling van de vloer wordt behouden. Daarnaast zijn er vele verschillende soorten vloerolie op de markt. Hierdoor heb je een ruime keuze in verschillende kleuren. Dankzij de ruime keuze aan kleuren is het mogelijk om je vloer een andere look te geven. Bijvoorbeeld wat lichter of juist wat donkerder. Bij een met vloerolie afgewerkte vloer is het belangrijk dat je deze regelmatig schoonmaakt en periodiek een onderhoudsbeurt doet. Dit betekent dat je eens in de zoveel tijd de vloer moet behandelen met onderhoudsolie. Wil je meer weten over de voor- en nadelen van vloer olie? Bekijk dan onze blog over vloerolie.

Lees onze blog over vloerolie

Bij ons hebben we alleen houtolie van topkwaliteit. Hierdoor kunnen we je garanderen van de beste houtolie.

Onze merken:

Ga naar al onze soorten houtolie

Buitenolie

Naast houtolie voor binnen gebruik is er natuurlijk ook houtolie voor buiten gebruik. Buitenolie wordt op een speciale manier geproduceerd. Dit komt doordat Buitenolie andere bescherming dient te bieden dan vloerolie. Hout wat buiten wordt gebruikt heeft namelijk te maken met hele andere omstandigheden, denk bijvoorbeeld aan wind, zon en natuurlijk regen. Met deze houtolie zorg je ervoor dat houten constructies, zoals een tuinhuis, gevelbekleding, terras of vlonder, snel droogt en tegen schimmels, mos, UV-straling en slijtage beschermd is. Ook buitenolie is in veel verschillende kleuren te verkrijgen.

Bij ons hebben we alleen houtolie van topkwaliteit. Hierdoor kunnen we je garanderen van de beste houtolie. Onze merken:

Ga naar al onze soorten buitenolie