Ben je op zoek naar een manier om de natuurlijke uitstraling van je vloer te behouden, terwijl die goed beschermd is? Maak dan gebruik van vloer olie. Vloer olie wordt veel gebruikt om houten vloeren en parketvloeren te beschermen. Maar wat is het precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe moet je eigenlijk een houten vloer oliën?
Wat is vloer olie?
Vloer olie is ontwikkeld om houten of parketvloeren van binnenuit te beschermen tegen stof, vuil, vlekken en slijtage. In tegenstelling tot andere beschermende methodes, wordt de olie opgenomen door de poriën van het hout van de vloer. De olie komt dus niet bovenop de vloer te liggen. Hierdoor blijft de houtstructuur voelbaar en behoudt het de mooie natuurlijke uitstraling.
De voor- en nadelen
Er zijn verschillende soorten manieren om je houten of parketvloer te beschermen, denk bijvoorbeeld aan hardwaxolie, boenwas en lak. Net als deze beschermende methodes heeft vloerolie ook zijn voor- en nadelen.
Voordelen olie
Al eerder hadden we het erover dat vloerolie wordt opgenomen door de poriën van het hout. Door deze eigenschap zijn er verschillende voordelen aan olie voor je vloer verbonden.
De voordelen van vloer olie:
Matte en natuurlijke uitstraling
Doordat vloer olie niet bovenop de vloer komt te liggen maar er juist intrekt, behoudt de vloer zijn natuurlijke uitstraling. Daarnaast geeft olie geen glanzende laag af zoals bij wax of lak.
Makkelijk aan te brengen
Olie is gebruiksvriendelijk. Doordat er al natuurlijke en oplosmiddelvrije vloer oliën op de markt zijn (zoals Royl 1K), is het eenvoudig om aan te brengen. De meeste producten zijn namelijk aanzetvrij. Dit betekent dat je je aanzetten en overlappingen niet terug ziet in het eindresultaat. Daarnaast kun je olie zowel machinaal als handmatig aanbrengen.
Plaatselijk bij te werken
Doordat de meeste vloer oliën oplosmiddelvrij zijn, kun je gemakkelijk een plek tussentijds bij werken. Het kan natuurlijk voorkomen dat een bepaalde plek sneller slijt of dat er ergens een vlek ontstaat. Met vloerolie kun je deze plekken bijwerken zonder dat je de hele vloer hoeft te doen.
Zuinig in verbruik
De meeste vloer oliën zijn zeer zuinig in verbruik. Met sommige producten kun je namelijk wel 60 m2 behandelen met 1 liter olie. Dit kan verschillen per product en hangt ook af van het soort hout en de staat van de vloer.
Verschillende kleuren
Tegenwoordig zijn er veel verschillende vloer oliën verkrijgbaar. Hierdoor zijn er ook veel verschillende kleuren te kiezen. Daarnaast bestaan ook transparante vloer oliën die je met kleurpigmenten kunt mengen.
Nadelen olie
Ondanks de goede eigenschappen van vloer olie zijn er ook enkele nadelen aan verbonden.
Onderhoudsintensief
Een vloer die met vloer olie is afgewerkt, is niet direct beschermd voor de komende 10-15 jaar. Bij deze vloer is het belangrijk dat je hem eens in de zoveel tijd behandeld met onderhoudsolie, zodat die weer beschermd is tegen stof, vuil, vlekken en slijtage. Gemiddeld gezien gebeurt dit 1 keer in de 1-3 jaar, ook dit kan verschillen per product en de staat van je vloer.
Gevoeliger voor vlekken
Doordat vloer olie in het hout trekt, komt er geen beschermlaag óp de vloer te liggen. Hierdoor is een met olie afgewerkte vloer gevoeliger voor vlekken dan vloeren met een beschermlaag.
Minder bestand tegen vloeistof
Op vloeren die zijn afgewerkt met lak heeft zich een beschermlaag gevormd. Bij een met vloer olie afgewerkte vloer is dit niet het geval. Deze vloeren zijn van binnenuit beschermd. Daardoor zijn deze vloeren minder goed bestand tegen vloeistoffen.
Vloer olie aanbrengen
Een voordeel van een houten vloer oliën is dat je dit redelijk gemakkelijk zelf kunt doen. Voor de meeste vloer oliën gelden namelijk dezelfde stappen. Ondanks dat is het wel verstandig om vooraf de beschrijving van het product goed door te lezen, want het kan nog wel eens verschillen per vloer olie. De olie breng je over het algemeen aan op je vloer in deze vier stappen:
Stap 1: Ondergrond klaarmaken
Voordat je begint met het aanbrengen van de olie is het van belang dat de vloer daar klaar voor is. Dit betekent dat deze vrij moet zijn van stof, vuil en oude vloerolie. Dit kun je doen met een intensieve reiniger. Deze verwijdert namelijk stof, vuil en oude olielagen zonder dat het hout wordt aangetast. Voor het beste resultaat raden we je aan om producten van hetzelfde merk als je vloerolie te gebruiken. Ben je van plan om een olie te gebruiken van Woca of Royl? Gebruik dan ook een reiniger van Woca of Royl. In sommige gevallen is het nodig om de vloer eerst te schuren.
Bekijk hier onze reinigersStap 2: Het aanbrengen van vloer olie
Nu de ondergrond helemaal schoon is kan de vloer olie worden aangebracht. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt het namelijk met een machine doen, zoals een boenmachine, maar je kunt het ook handmatig doen. Als je het handmatig gaat doen, heb je verschillende opties. Je kunt het bijvoorbeeld met een kwast, roller of doek doen. Lees voordat je gaat beginnen altijd de productbeschrijving. Nadat je de beschrijving hebt gelezen, kun je beginnen. Indien nodig roer je de vloer olie en voeg je het kleurpigment toe. Breng de olie op de door jou gekozen manier aan en geef het genoeg tijd om in te laten trekken.
Stap 3: Afwerking
Is de vloerolie ingetrokken? Dan wrijf je de olie goed in met katoenen doeken. Daarnaast moet je de overtollige olie verwijderen. Ook dit doe je met katoenen doeken. Zie je nog lichte plekken? Breng dan op deze plekken extra olie aan. Kijk voor de uithardingstijd naar de beschrijving van het product. De uithardingstijd is de tijd die voorbij moet gaan voordat jij je vloer weer kunt gebruiken.
Stap 4: Onderhoud
Nadat de vloer is afgewerkt met vloerolie, is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Dit doe je door onder andere de vloer goed schoon te houden. Gebruik hiervoor de speciale reinigingsproducten en niet zomaar azijn of andere willekeurige schoonmaakproducten. Doe je dit wel? Dan loop je het risico dat de vloer verkleurt. Daarnaast is het noodzakelijk om eens in de zoveel tijd de vloer te behandelen met onderhoudsolie. Het aanbrengen van onderhoudsolie is sterk te vergelijken met het aanbrengen van vloerolie.
Let op! Gooi de katoenen doek niet zomaar weg. Opdrogende oliën kunnen namelijk uit zichzelf ontbranden. Zorg er daarom voor dat je deze uitgevouwen laat drogen. Je kunt ze ook onderdompelen in water.
Tips houten vloer oliën
Om er voor te zorgen dat alles goed verloopt tijdens het oliën van je vloer, geven we je een paar tips.
Lees altijd eerst de instructies door
In grote lijnen komt het vloer oliën met elkaar overeen, maar het kan zijn dat sommige producten in bepaalde opzichten van elkaar verschillen. Lees daarom altijd eerst de beschrijving goed door. Zo voorkom je fouten en weet je ook direct wat je moet doen.
Test de olie eerst op een proefstuk
We raden aan om de olie voor je aan je vloer begint altijd eerst te proberen op een proefstukje. Hierdoor kun je zien of het resultaat aan je wensen voldoet.
Zorg voor de juiste temperatuur
De droogtijd van vloerolie is deels afhankelijk van de temperatuur in de kamer, zorg er dus voor dat de temperatuur goed is. Maar wat is de juiste temperatuur? Kamertemperatuur is vaak al goed (Rond de 17-21 graden), soms staat de ideale temperatuur ook in de beschrijving. Bewaar de olie ook op kamertemperatuur. Hierdoor is die makkelijk te verwerken.
Gebruik producten uitsluitend van één merk
Om geen ongewenste effecten te krijgen, raden wij aan om producten te gebruiken van uitsluitend hetzelfde merk. Dus niet alleen de vloerolie zelf, maar ook de reinigers en onderhoudsolie. Deze producten zijn namelijk op elkaar afgestemd, waardoor het beste resultaat naar boven komt.
Begin bij een hoek en werk dan richting de uitgang
Begin in een hoek en werk dan richting de uitgang. Hiermee voorkom je dat je jezelf opsluit in een hoek. Het zou namelijk zonde zijn om gedwongen over je net geoliede vloer te moet lopen.
Zorg ervoor dat je vloer netjes blijft
Deze tip lijkt misschien heel voor de hand liggend, maar mag zeker niet vergeten worden. Als je je vloer goed schoon houdt, hoef je minder vaak een onderhoudsbeurt te doen. Het schoonhouden van je vloer doe je al door simpele dingen, zoals het uitdoen van je schoenen of door de vloer regelmatig schoon te maken met de daarvoor bedoelde producten.
Het verschil tussen vloer olie en hardwax olie
Hardwax olie is een combinatie van wax en olie. Net als bij normale vloer olie trekt hardwax olie in het hout, maar door de combinatie met wax komt het er ook op te liggen. Hierdoor ontstaat er een klein beschermlaagje op het hout. Dit is vaak een glanzende beschermlaag. Hierdoor valt de uitstraling van het hout minder op. Tegenwoordig kun je hardwaxolie ook in een mat en zijdemat variant krijgen. Het grootste verschil tussen vloer olie en hardwaxolie is dus de uitstraling. Meer weten over hardwaxolie? Lees dan onze blog over hardwaxolie.
Lees onze blog over hardwaxolieOnze producten
Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten vloer oliën. Elke olie met zijn eigen kenmerken en karakteristieken. De ene vloer olie is makkelijker te verwerken, de ander heeft een hoger rendement, ga zo maar door. Maar al deze oliën hebben sowieso 1 ding gemeen en dat is dat ze stuk voor stuk van topkwaliteit zijn. Kies je dus voor een product uit ons assortiment? Dan maak je de beste keuze voor je vloer.
Onze merken:
We snappen dat de zoektocht naar het juiste product een ingewikkeld proces kan zijn. Daarom kun je altijd contact met ons opnemen voor vrijblijvend advies.
Neem contact op voor vrijblijvend advies